Vítejte na webu Stříbrné řeky

pořádáme trojlístek lesních kurzů pro skautské činovníky

Kvalitní a moderní skautské vzdělávání

Přes 20 let nabízíme vzdělávací akce pro skautské činovníky od čekatelů až po skautské instruktory. Díky využití moderních výukových metod kvalitně připravíme každý rok 40 mladých vedoucích pro jejich další působení ve skautském hnutí.

Vypluj za skautským vzděláním na Stříbrnou řeku! Neslibujeme ti zážitkový kurz, ale zážitků a nápadů si určitě odvezeš spoustu. Našim cílem je zejména příprava k požadované skautské kvalifikaci, to ale neznamená, že by výuka byla nuda. Program obohacujeme o workshopy, praktické ukázky, hry a interaktivní výukové programy. Kurzy chystá tým zkušených instruktorů a díky kvalitnímu zázemí a dlouholetému fungování můžeme každý ročník posouvat vždy o krok dál. Buď u toho s námi!

Stříbrnou řeku připravuje dlouhodobě sehraný tým instruktorů, který kromě rozšiřování o další členy pracuje od roku 2000 ve stálém složení. Díky tomu můžeme jako jeden z mála kurzů v Junáku čerpat z více než dvaceti let zkušeností. Tradice pro nás neznamená ustrnutí, právě naopak: patříme mezi kurzy, které se pravidelně zapojují do pilotního ověřování nových modelů a koncepcí skautského vzdělávání v Česku.

A nejen prací je náš tým živ – vedle pravidelných porad se scházíme i na týmových dovolených nebo vánočním večírku. Stříbrná řeka je pro instruktory jejich skautskou rodinou.

Stříbrná řeka patří k průkopníkům nových cest ve skautském vzdělávání. Podílíme se na změnách činovnického vzdělávání v Junáku a snažíme se hledat moderní a efektivní cesty, jak účastníky připravit na praktické problémy, které je při práci v oddílech čekají. I když jsme lesní kurz, využívání moderní techniky ve skautu věnujeme značnou pozornost. Dobře si totiž uvědomujeme, že technika patří k běžnému životu a proto by se v rozumné míře měla využívat i ve skautské praxi.

O čem ti budeme vykládat, to sami známe z praxe víc než dobře. Zajímá tě psychologie? Máme mezi sebou pracovnici pedagogicko-psychologické poradny. Jsi spíše hospodářský typ? Přednášet ti bude vysokoškolský učitel ekonomie. Chceš se zlepšit v oblasti vedení týmu? Máme lektora manažerských kurzů. Zajímá tě organizace? Zeptej se předsedy kraje, vedoucího střediska nebo člena Ústřední revizní komise. I díky silnému odbornému zázemí našeho týmu si troufáme vzdělávat nejen naše účastníky, ale prostřednictvím příruček jako Čekatelská zkouška nebo Vůdcovská zkouška jinak i další skauty a skautky u nás.

Přestože našim hlavním cílem je dobře tě připravit na složení čekatelské či vůdcovské zkoušky (resp. získání instruktorské kvalifikace), budeme se snažit rozšířit ti obzory i nad rámec těchto zkoušek. Během některých programů můžeš nahlédnout pod pokličku třeba skautských rituálů, meteorologie nebo tajů kávy. Pro odreagování tě čekají sportovní, herní a odpočinkové programy. A hravé vsuvky a aktivity jsou i nedílnou součástí našich běžných vzdělávacích bloků. Z prostého důvodu: učení se hrou je efektivní způsob vzdělávání.

Naše akce se tradičně konají na dvou místech: zahajovací víkend v kolébce českého skautingu na hájovně Orlovy a letní běh a zkoušky vůdců na hájence Maděra v krásné přírodě Žďárských vrchů. Zejména v létě oceníš zázemí hájovny, která je středobodem letního běhu a kromě elektřiny a internetu nabízí i teplé sprchy 🙂 O táborovou romantiku ale ani tak nepřijdeš, na Maděře je i klasické tábořiště s podsadovými stany, které bude na 12 dnů tvým domovem. A kolébka českého skautingu mluví sama za sebe, to místo má prostě silné kouzlo…

Vypustili jsme do světa

575
373
77

čekatelů

vůdců

instruktorů

Stříbrná řeka mi pomohla utřídit si myšlenky a uchopit lépe můj postoj ke skautingu. Jen díky ní vlastně vím, co a proč chci v rámci Junáka dělat. A nejen to – teď už vím i jak na to.

Dante, ČLK 2018

Před odjezdem na Stříbrnou řeku jsem prožívala období osobní krize a reálně jsem uvažovala o odchodu z Junáka. Ke dni odjezdu na kurz jsem vzhlížela s velkou skepsí, nicméně již během onoho prvního dne byly veškeré mé obavy rozbity nepopsatelnou atmosférou kurzu. Jednak takové štěstí na kolektiv jako zde, jsem už dlouho neměla, druhak ve mně každý blok programu – ať už vzdělávacího, nebo nevzdělávacího, probouzel znovu motivaci a vůli k další činnosti. Hlavní poselství, které jsem si z kurzu přivezla je však takové, že mých možností je vždycky víc, než si myslím. A že často stačí říct si o to, co zrovna chci, nebo potřebuji.

Brepta, VLK 2019

Vyberte si tuto ILŠ pro skvělý a zkušený tým, pro dlouhou tradici, pro krásná místa konání a pro perfektní styl učení praxí. Ale milujte tuto ILŠ pro krásnou a upřímnou atmosféru v týmu, hromadu zábavy a humoru, přátelské prostředí, společný cíl, na kterém je radost tvrdě pracovat. A pro jistotu, že za vámi stojí ti, kteří vás v tom nenechají samotné. A když už věříte, že to naše skautské vzdělávání tak nějak celé chápete, tak s vámi zatřesou a ukáží vám jeho pro vás úplně novou, zatím nepoznanou úroveň.

Padam, ILŠ 2018